https://suzanne-elisa.nl/?s=mijn+ervaringen+met+een+implanon

Mijn ervaringen met een implanon #3 | Jullie vragen

Sinds mijn vorige twee posts over de implanon en mijn ervaringen, kreeg ik van verschillende kanten vragen. Hoe werkt het nou precies? Heb je klachten of bijwerkingen na het zetten? Allemaal vragen waar ik natuurlijk mijn ervaringen over kan delen. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat het voor iedereen anders is, iedereen ervaart de menstruatie anders, bij iedereen verloopt de menstruatiecyclus anders en elk lichaam reageert anders op hormonen. Ik heb al jullie vragen bij elkaar verzameld en probeer hier zo goed mogelijk antwoord op te geven en mijn ervaringen over te delen.

Sinds september heb ik een implanon (anticonceptiestaafje) en hier deelde ik al twee keer mijn ervaringen over en vertelde ik je kort wat het precies is. Ben je benieuwd naar die blogposts, die kun je hier en hier terugvinden.

Was het zetten van de implanon pijnloos?
Het zetten van de implanon was pijnloos. Je wordt plaatselijk verdoofd en je voelt dus vrijwel niks wanneer het gezet wordt. Alles bij elkaar is het binnen twee minuten gepiept, waarvan het zetten zelf maar 20 seconde duurt.

Hoe voelt het vervolgens in je arm en heb je hier ook last van?
Na het zetten van de implanon voelt het alsof je je arm hebt gestoten. Je arm kan na het zetten ook dik en blauw worden, maar dit trekt vanzelf weer weg. De tijd daarna voelt het een beetje onwennig. Je hebt namelijk een wondje op je arm en ook in je arm zit het niet allemaal op zijn plek. Het doet hierbij geen pijn, maar je voelt het bij sommige bewegingen en aanrakingen wel. Het heeft bij mij een paar weken geduurd voordat het wondje zich had herstelt en dat was ook het moment dat ik er eigenlijk niets meer van voelde. Op dit moment voel ik het niet meer zitten als ik beweeg of mijn arm ergens zachtjes tegenaan stoot. Wel kun je de implanon voelen zitten als je over mijn arm heen wrijft, dit is pijnloos.

Heeft de pil nog invloed op je lichaam als je een implanon hebt?
Wanneer je de implanon laat zetten, stop je met de pil en is de implanon nog de enige anticonceptie die je gebruikt. De gynaecoloog bespreekt wanneer de implanon wordt gezet (dit is namelijk afhankelijk van een aantal zaken). De ochtend of avond voordat je de implanon laat zetten, slik je de laatste anticonceptiepil en daarna niet meer. Je bent 24 uur na het zetten van de implanon beschermt voor zwangerschappen. Vanaf dan heeft de pil nog enkele invloed op je lichaam; het beschermt niet meer, maar de hormonen zitten nog wel in je lichaam. Het duurt ongeveer een halfjaar voordat je volledig af bent van de hormonen van de anticonceptiepil.

Hoe verloopt je menstruatie op dit moment? Word je nog ongesteld?
Ik word op dit moment nog wel ongesteld, maar dit is een keer in de 8 weken. Hierbij is het wel een stuk minder geworden in hoeveelheid en dus ook in frequentie (ik sla een maand over). Hoe dit allemaal precies verliep, kun je in deze blogpost lezen. De afgelopen weken is het wel een aantal keer dat ik een heel klein beetje bloedverlies had en dacht dat ik ongesteld zou worden, maar dit kwam uiteindelijk niet of zette niet door. Dit is tevens wel per lichaam verschillend, want de ander wordt helemaal niet meer ongesteld.

Heb je last van stemmingswisselingen na het zetten van de implanon?
Ik heb niet extra last van stemmingswisselingen, denk ik ­čśë Dit kan eventueel komen doordat er geleidelijk hormoon wordt toegediend in je lichaam bij de implanon.

Heb je last van bijwerkingen gehad en welke zijn dit dan?
Bij elk medicijn kunnen bijwerkingen voorkomen en ook bij de implanon. Dit kan gaan om gewichtstoename of -afname, hoofdpijn, acne, onregelmatige bloedingen. Dit zijn de bijwerkingen die zeer vaak voorkomen (meer dan 10% van de gebruikers). Ikzelf heb geen last gehad van schommelingen in mijn gewicht, hoofdpijn is ook niet aan de orde geweest, maar ik heb wel last van onzuiverheden op mijn rug en borst en af en toe in mijn gezicht. Daarnaast heb ik ook af en toe een beetje bloedverlies.

Hoe lang werkt de implanon?
De implanon beschermt drie jaar en daarna moet hij door een getrainde arts verwijderd worden en kan hij eventueel opnieuw geplaatst worden.

Dit waren mijn ervaringen en antwoorden op jullie vragen over de implanon. Ik ben geen expert en ieder lichaam is anders en kan dus anders reageren op deze vorm van anticonceptie.

Heb jij ervaringen met de implanon?

No Comments

Leave a Reply