https://suzanne-elisa.nl/?s=mijn+ervaringen+met+een+implanon

Mijn ervaringen met een implanon #2

In september heb ik een implanon laten zetten in mijn arm, het anticonceptiestaafje. Vooraf kon ik heel weinig vinden op internet over het staafje en het gehele proces en was er ook niet veel bekend over menstruatie met dit staafje. Ik besloot om alles voor mezelf te noteren en dit met jullie eens in de zoveel maanden te delen. Een paar weken nadat ik het staafje had laten zetten heb ik je geüpdatet over het laten zetten en wat informatie gegeven over het staafje en nu zit het staafje er al zo’n vier maanden en ga ik je meer vertellen over de cyclus en de eventuele bijwerkingen. 
Ben je nog niet bekend met de implanon, dan raad ik je aan om vooraf mijn eerste blogpost erover te lezen. Dit geeft wat meer informatie over de implanon en waarom ik de keuze heb gemaakt om te stoppen met de pil en hierop over te stappen.

Het staafje in mijn arm

De eerste maand voelde ik het staafje heel erg goed zitten en kon ik ook niet veel tegen de arm verdragen. De arm van binnen was natuurlijk ook ‘kapot’, doordat er iets in gekomen dat er niet hoort. De huid is toen een periode gevoelig geweest, maar meer ook niet. Dit is hetzelfde als een wondje; het moet herstellen en dat heeft tijd nodig. In die periode deed het bijvoorbeeld wel pijn als ik zachtjes bij mijn arm gepakt werd of er plagerig in werd geknepen. Op dit moment kan ik alles weer hebben op die plek. Ik voel het staafje niet zitten met mijn dagelijkse bezigheden en heb er ook geen hinder van. Wel blijf je het staafje voelen als je erover heen wrijft, maar dit doet geen pijn of voelt niet vervelend.

Mijn cyclus op het moment

Vrij snel na het laten zetten van de implanon werd ik ongesteld, dit duurde toen paar dagen langer dan normaal, maar het was wel minder heftig. Na mijn menstruatie kreeg ik een bloeding rond het moment van de eisprong, dit duurde één/twee dagen en toen was dat ook voorbij. De maand daarop bleef mijn menstruatie uit en traden er verder ook geen bloedingen op.  Die maand daarop (ik sloeg dus een maand over) werd ik ongesteld op de dag dat ik eigenlijk ook ongesteld zou moeten worden. Deze menstruatie duurde één/twee dagen langer dan normaal, maar was wederom niet heel heftig. De maand daarna heb ik weer overgeslagen en nu is het weer afwachten tot mijn volgende menstruatie. Als het schema nu is dat ik telkens een maand oversla, dan kan ik het eind januari weer verwachten.

Er wordt gezegd dat je na deze vier maanden (dus vanaf februari) je lichaam gewend is aan de hormonen en je vanaf nu kan voorspellen hoe je menstruatie gaat verlopen. Bij mij kan het dus zijn dat ik steeds een maand oversla en bij een ander blijft het een normaal patroon of blijft de menstruatie helemaal uit. Hiervoor is het trouwens heel prettig om een app bij te houden voor je menstruatie. Hierbij kan je alles in de gaten houden en kun je het ook makkelijk terugkijken hoe je menstruatie verliep, hoe lang hij uitbleef en hoe lang het duurde.

De bijwerkingen

De eerste maand heb ik een bloeding gehad en daarna niet meer. Dat is de eerste en bijna enige bijwerking die ik heb gehad en die mij ook echt is bijgebleven. Echter, dit was een eenmalig iets (althans voor de afgelopen vier maanden). Ook heb ik wat last gehad van acne, dit was plaatselijk en op mijn kin (wat aangeeft dat het hormonaal is). Dit trok vrij snel weer weg en nu heb ik eigenlijk geen last meer van acne in mijn gezicht. Wel af en toe eens een puistje, maar niks ernstigs. De afgelopen drie maanden kreeg ik wel steeds meer acne op mijn rug en nek/haargrens en vervolgens ook op mijn borst. Op mijn borst zijn het rode bultjes/vlekjes en op mijn rug lijkt het soms ook een reactie op iets, gepaard met mee-eters en gele kopjes. Het lijkt dus op acne, dit kan echter ook verband hebben met andere dingen (bijvoorbeeld mijn schildkliermedicatie of andere dingen). Voor de rest heb ik niet (meer) last gehad van eetbuien, stemmingswisselingen, hoofdpijn en ben ik ook niets aangekomen.

Voor nu gaat dus alles zijn gangetje en moet ik binnenkort weer op controle komen in het ziekenhuis. Dit is een standaard controle, na de eerste vier maanden moet je terugkomen en vervolgens hoef je pas weer terug te komen op het moment dat hij eruit moet/vervangen moet worden of eerder als er complicaties optreden (dit komt zelden voor na de eerste vier maanden). Mochten er dingen veranderen of ik heb weer iets te updaten, dan laat ik het natuurlijk weten. Mocht je vragen hebben over de implanon, dan kun je een reactie achterlaten of een berichtje sturen (via de mail of social media).

Ben jij bekend met de implanon?

No Comments

Leave a Reply