Het maken van een jaarplanning & mijn jaarplanning

Allereerst een gelukkig nieuwjaar! De eerste dag is alweer voorbij en nu begint het echte leventje weer. Die eerste dag is een dag van uitrusten, nog lekker wat eten met familie en vanaf vandaag kan het allemaal pas echt van start. Vaak maak ik aan het einde van het jaar of een van de eerste dagen van het nieuwe jaar een planning, een planning van komend jaar met doelen, met belangrijke momenten en stappen die ik wil gaan ondernemen. Vandaag vertel ik je meer over deze jaarplanning en vertel ik ook wat ik dit jaar van plan ben. Waarom een jaarplanning maken?

Ik zelf maak elke dag een korte planning van wat ik die dag moet doen, wat ik wil bereiken of wat ik eventueel die dag onder de knie zou willen hebben. Een dag plannen lukt me aardig goed en als het niet lukt dan komt het later wel. Echter, je hebt ontzettend veel doelen die je wilt behalen of dingen die je wilt leren of bereiken en het kan fijn zijn om dit op te schrijven en er bewust dit jaar mee aan de slag te gaan. Het kan prettig zijn om stil te staan bij hetgeen dat je in dit jaar wil doen en bereiken en dat kun je doen via een jaarplanning! Ikzelf maak de jaarplanning altijd aan het einde van het jaar of aan het begin van het nieuwe jaar, waarbij ik ook direct terugblik op het afgelopen jaar en een planning maak voor dit jaar.

Maak een lijst van alles dat je wilt doen en bereiken

Het is aller eerst belangrijk om te weten wat je allemaal wilt bereiken, het maken van een soort bucketlist kan hierbij helpen. Waarschijnlijk zijn dit plannen die je gedurende je hele leven wilt bereiken en dit gaan we vervolgens opdelen in een jaar. Wat kun je dit jaar bereiken of waar wil je dit jaar bewust mee bezig zijn? Als je dit inzichtelijk hebt, kun je voor jezelf je doelen gaan bepalen waar je dit jaar aan gaat werken. Hierbij is het belangrijk dat je realistisch en duidelijk bent in het formuleren van je doelen en niet te veel van jezelf verlangt. Zo kan een doel zijn dat je minimaal €100 per maand wilt sparen, hierbij heb je een minimum gezet waarbij je weet dat het haalbaar is en alles wat je meer spaart is mooi meegenomen.

In je jaarplanning kun je de doelen ook koppelen aan bepaalde thema’s, bijvoorbeeld een thema’s gezondheid waarbij doelen naar voren komen als sporten, dieet volgen. Thema geld geeft zaken als sparen weer of aflossen van schulden, thema relatie over bepaalde stappen die je wilt ondernemen of samen afspreken dat je elke zondagavond samen een serie kijkt.

Als je jouw jaarplanning hebt gemaakt, is het de bedoeling dat je het op gaat delen in een maandplanning. Hierbij krijg je inzichtelijk wanneer je aan bepaalde doelen gaat werken en wanneer je ze behaald wilt hebben. Dit maakt het een stuk overzichtelijker en zo krijg je ook eerder de kans om al je doelen te behalen. Hierbij merk je ook al gauw of je het gaat halen of niet en kun je eventueel dingen uit je jaarplanning schrappen en meenemen naar volgend jaar.

Mijn plannen voor 2018!

Ikzelf heb mijn jaarplanning ook al gemaakt en deze is verdeeld in vijf thema’s, namelijk blog, gezondheid, relatie, geld en leuke dingen. Op mijn blog wil ik me meer gaan focussen op andere thema’s zoals planning (begint al goed met deze blogpost), het zoals nu volhouden om vier blogposts per week te plaatsen en mezelf meer verdiepen in fotografie.

Daarnaast wil ik twee keer per week gaan sporten, wil ik een vast bedrag per maand gaan sparen, gaan rondkijken voor een leuke vakantie en tripjes en leuke dingen doen met vriendinnen.

Tijdens het schrijven van deze post kom ik trouwens tot een groot besef! Ik wil meer gaan lezen (niet bepaald een smart doel) en dit ben ik helemaal vergeten op mijn jaarplanning te zetten. Zo kunnen er dus altijd onverwachts dingen bijkomen en dat mag ook; je to do lijstje of planning van de dag kan ook nog op het laatste moment veranderen. Ik wil komend jaar dus ook meer gaan lezen en met name vind ik boeken over productiviteit, plannen en psychologische boeken erg interessant en dit kan ik ook mooi gebruiken voor mijn opleiding. In 2018 wil ik minimaal 12 boeken gelezen hebben, buiten mijn studieboeken om. Ook hierbij hou ik het aantal laag, omdat het wel te halen moet zijn. Mochten jullie nog tips hebben voor goede boeken, laat het me zeker weten.

Dit alles is vervolgens ook al verdeeld over het komend jaar en deze maand begin ik al met het sporten en ideeën verzamelen voor de blog.

Ik ben erg benieuwd wat er op jouw jaarplanning staat en waar jij de eerste maand al mee aan de slag gaat. Laat het zeker weten in de comments, zodat we elkaar kunnen motiveren, inspireren en verder kunnen helpen.

No Comments

Leave a Reply