Wat ik het afgelopen jaar geleerd heb

Het einde van het jaar is in zicht, nu echt, want we gaan nu de laatste paar dagen van 2017 in en na dit weekend zitten we in een gloednieuw jaar. Het is altijd zo’n ding, de jaarwisseling en een nieuw jaar, ik geef eerlijk gezegd niet veel om die avond, maar het is wel een goed moment om even terug te blikken naar het afgelopen jaar. Eigenlijk doe ik dit elke week wel een beetje als ik mijn komende week ga doornemen en een planning ga maken, maar aan het einde van het jaar, is het moment om de grote ‘balans’ op te maken en dat wil ik dit keer doen in een positieve blogpost. Wat ik het afgelopen jaar geleerd heb, ik deel het vandaag met je. 

Afgelopen jaar was het jaar waar ik heel hard heb gewerkt om mijn stage en school goed af te ronden en dat is me gelukt! Mijn klasgenoten zeiden op dat moment dat ik alles veel te uitgebreid deed en er te veel mee bezig was, maar dat is ook helemaal beloond. Ik liet me door niemand van mijn werk afbrengen (al was het af en toe wel een beetje nodig) en ik heb alles ruim op tijd afgekregen en mijn diploma met vol trots in ontvangst mogen nemen! Een groot ding wat ik hiervan heb geleerd dat plannen ontzettend belangrijk is en dat dit ook mijn sterke punt is. Daarnaast heb ik me ook van niemand iets aangetrokken als ik weer even doorging met mijn stageopdrachten of scriptie en dat resulteerde in een heel mooi punt, commentaar en een resultaat waar ik heel trots op ben.

Vervolgens begon ik ook aan mijn nieuwe studie, waar ik ook eventjes over ging twijfelen. Iedereen om mij heen zag ik gaan werken en wat wou ik nu? Ik heb altijd gezegd dat ik een hbo studie wilde gaan volgen, maar doordat ik nu de mogelijkheid had om te gaan werken en velen om mij heen dit ook gingen doen, ging ik behoorlijk twijfelen. Uiteindelijk heb ik alle voors en tegens tegen elkaar gezet en heb ik besloten om toch een hbo studie te gaan volgen en tot op dit moment heb ik nog steeds géén spijt gehad. Hierin is het ook belangrijk geweest dat ik naar mezelf luister en daarnaast is voors en tegens bekijken ook  heel handig! Dit deed ik hiervoor eigenlijk nooit!

De afgelopen maanden heb ik tijdens mijn hbo studie nog heel wat dingen geleerd, hoe belangrijk het is dat je je aan je afspraken houdt in groepsverbanden. Ik ben hier altijd heel strikt in geweest en heb altijd alles op tijd af, maar hoe vervelend is het wel niet als anderen dat niet doen! Ik heb hier wel ooit eens mee te maken gehad, maar nooit zo erg of dat het zo vervelend was, maar nu wel. Hierin is het heel belangrijk om één lijn te trekken en voor jezelf op te komen.

En buiten alle studie dingen, is het ook zo belangrijk om naar jezelf te luisteren, tijd te nemen voor jezelf en genoeg rust te nemen. Ik ben sowieso heel erg vermoeid, maar ik wil rondom mijn studie en de site ook alles goed doen. Dit is niet altijd een goede combi! Ik heb gemerkt dat even een momentje rust met een serie of film al zoveel kan doen. En daarnaast luisteren naar jezelf, jij weet zelf het allerbeste wat je voelt of wat je lichaam aan kan en neem dat serieus!

Voor aankomend jaar ga ik hier weer mooi mee door en ga ik nog beter luisteren naar mezelf en mezelf nog meer verdiepen in plannen. Iets wat ik super interessant vind, andere manieren wil uitproberen en ook iets aan heb met mijn studie. Wie weet ga ik weer helemaal nieuwe dingen leren het aankomend jaar en volgend jaar blik ik daar graag met jullie op terug.

Liefs, Suzanne

No Comments

Leave a Reply