Tussen Jou en Mij | Schrijf- en doeboek voor ouder en kind

Suzanne en kinderen, dat klopt op een of andere manier als een bus. Ik vind het geweldig om met kinderen te zijn, te spelen of ze alleen al te observeren. Dat ik zelf graag kinderen wil, als me dat gegund is, weten de meesten ook. En daarnaast doe ik ook een opleiding die helemaal in het teken staat van kinderen en loop ik op dit moment stage op speciaal onderwijs. Ook zie je het steeds meer terug op de blog en ditmaal met een boek voor ouders en kinderen, een schrijf- en doeboek. Een boek voor ouders om goed contact te maken met hun kind, maar daarnaast zijn er ook dingen voor jou als professional die je kan gebruiken.

Het boek is geschreven door Janneke van Bockel en zij is ouderschapsdeskundige, schrijver en moeder van twee dochters. Het boek is geschreven met de gedachte om het contact tussen ouder en kind te stimuleren en bewust tijd voor elkaar vrij te maken om te kijken wat er die dag is gebeurd, de gedachte van het kind in kaart te brengen en wederzijds begrip te vergroten. Hoe vaak komt het namelijk wel niet voor dat je als kind iets wil vertellen, maar dat er nauwelijks tijd voor is of er niet echt naar je geluisterd wordt. Dit boek is een middel om bewust stil te staan bij de contactmomenten.

Het boek staat vol met lijstjes, leuke vragen en opdrachten om samen te maken om meer inzicht te krijgen in elkaars gedachten en activiteiten van de dag. Er gebeurt namelijk zoveel op een dag, dat het belangrijk is om daar even bij stil te staan als kind en erover te praten.

Vooraan in het boek wordt om de namen gevraagd van moeder/vader en kind en de datum waarop je begint met het boek en vervolgens komt er een inleiding met daarin een aantal simpele afspraken die getekend moeten worden door beide partijen. Simpele afspraken, maar wel belangrijk om vooraf even te bespreken. Vervolgens gaat het echte werk beginnen. We gaan namelijk de verschillende stemmingen uitgebeeld met wolkjes en zonnetjes. Je gaat de verschillende soorten stemmingen een kleur geven en vervolgens ga je elke dag bijhouden welke kleur jouw dag heeft gehad en aan het eind van het jaar heb je een kleurrijk jaaroverzicht.

Het mooie van het boek is dat het heel positief is ingesteld. Er mag verdriet of een mindere dag zijn en hier mag je ook bij stil staan, maar er wordt door middel van quotes toch een positieve draai aangegeven om de dag alsnog een beetje goed af te sluiten. Zo staat onder het jaar overzicht: ‘Niet vergeten: een rotdag duurt maximaal 24 uur.’

Bovenstaand jaarschema hou je dus samen met je kind elke dag bij om vervolgens een mooi kleurrijk geheel te hebben. Dit is trouwens ook heel leuk om in je klas te doen, als leerkracht, om samen terug te blikken naar wat voor dag je hebt gehad in de klas.

Na het jaaroverzicht vind je allemaal opdrachten en vragen, sommige vragen zie je meerdere keren terugkomen (omdat dit vragen zijn die je per dag anders beantwoord) en andere vragen en opdrachten zie je maar één keer terugkomen in het boek en is om belangstelling te tonen naar elkaar en wederzijds begrip te creëren. Elke dag vul je samen met je kind zo’n lijstje/vragen in die verdeeld staan over maximaal 2 bladzijdes in het boek. Vooraf schrijf je de datum en geef je (samen) aan wat voor dag het was en vervolgens is het de tijd voor de opdracht.

Zoals ik al zei verschillende de vragen en opdrachten die je krijgt per dag. De ene dag krijg je vragen over hoe de dag was en wat er is gebeurd allemaal, lijstjes waarbij je de antwoorden met elkaar kunt vergelijken, top 3’s en top 10’s en creatieve opdrachten zoals het maken van een strip.

Een heel leuk boek om mee aan de slag te gaan met jouw kind of eventueel als professional op de werkvloer. Zelf heb ik al inspiratie opgedaan uit het boek en ga ik er ook mee aan de slag op stage. Ik vind het eerlijk gezegd sonde om alles in het boekje te schrijven, dus ga ik alles kopiëren wat ik kan gebruiken voor stage en zodat ik de opdrachten ook meerdere keren kan gebruiken.

Een ontzettend leuk boek om mee aan de slag te gaan dus en jouw kind een beetje beter te begrijpen en ook samen de dag te bespreken wat er allemaal is gebeurd.

Tussen Jou en Mij, Schrijf- en doeboek voor ouder en kind van Janneke van Bockel is verkrijgbaar via Bol.com voor €14,99.

Hoe ben jij met kinderen?

No Comments

Leave a Reply