Nova Digital Aerofryer XL Review

Afgelopen jaren ben ik steeds meer in de keuken te vinden, niet alleen om zelf eten naar binnen te werken, maar ook het bereiden ervan doe ik steeds vaker. Ik heb nu ruim een maand de Nova Digital Aerofryer XL, mijn allereerste airfryer, dus ik heb hem de afgelopen tijd wat uitgeprobeerd en wil vandaag mijn eerste ervaringen met je delen.

Airfryers zijn de laatste tijd heel populair bij veel huishoudens. Ten eerste omdat het een stuk gezonder is om maaltijden klaar te maken in de airfryer dan in de friteuse of in de pan, omdat je geen gebruik maakt van boter of olie, maar je iets klaarmaakt door middel van hete lucht. Ten tweede heb je er ook weinig rommel van in huis, het airfryer laat namelijk vrijwel geen vieze geurtjes achter, zoals je dit hebt bij de frietpan en je hebt ook geen aanschaf van frituurvet nodig. Het is een prima keukenhulp om een stuk gezonder te eten en natuurlijk ook leuk om eens uit te proberen.

Over de Nova Digital Aerofryer XL

Inhoud: 3,2 liter
1500 Watt
8 programma’s
Maximaal 200 graden
Adviesprijs: ± €100
Formaat: 352 x 329 x 400 (BxHxD)
Gewicht: 5878 gram

Je kunt met de Nova Aerofryer XL frituren, bakken, braden, grillen en roosteren. De airfryer wordt geleverd met een grilrekje, waardoor je naast de mand ook groente kan roosteren. Het bakken vind ik stiekem toch super eng en dat doe ik toch liever in de oven (ook omdat je dan heel goed het resultaat in de gaten kan houden), maar deze mogelijkheid is er wel. Er past namelijk een bakvorm met een diameter van 18 cm in en zelfs een appeltaart is geen probleem! Het voordeel van deze airfryer is dat je geen nare luchtjes of stapels afwas hebt, maar juist gemakkelijk en gezond kunt koken.

Door de circulerende hete lucht is er weinig tot bijna geen olie nodig voor het bereiden van onder andere friet, vlees, vis en groente. Als je gebruik maakt van verse aardappeltjes wordt er wel aangeraden om er een klein lepeltje olie aan toe te voegen voor een krokant korstje. Daarnaast kun je de airfryer ook gebruiken om maaltijden op te warmen, zonder dat ze uitdrogen.

Mijn ervaring

Deze airfryer van Nova is simpel in gebruik door de voorgeprogrammeerde programma’s (voor friet, vis, vlees, ect), maar daarnaast kun je ook gemakkelijk zelf de tijd en temperatuur in stellen dat op het digitale display te zien is. Daarnaast is er ook een gemakkelijk programma waarmee je de airfryer kunt voorverwarmen of eten kunt opwarmen. Het is echt ontzettend simpel in gebruik. Vooraf is het wel belangrijk om de handleiding even goed door te lezen, ik moest namelijk wel even alles zoeken, wat wel en niet werkt, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, gaat het allemaal vanzelf.

Ik heb inmiddels verschillende dingen bereid in de airfryer, zoals snackjes, kibbeling en aardappeltjes. Dit ging eigenlijk allemaal heel makkelijk. We kwamen er wel achter dat het soms lastig inschatten is hoe lang iets in de airfryer moet en zo was onze kibbeling de eerste poging nog niet gaar. Houdt dit dus wel even goed in de gaten. Uiteindelijk moet je hier je weg in vinden.

Wat ik ontzettend fijn vind is dat je zoveel verschillende dingen kunt bereiden met een airfryer en je eigenlijk een pitje op het fornuis over hebt voor iets anders of gewoon leeg. Daarnaast hoef je er ook bijna niet bij stil te staan en heb je je handen zo goed als vrij. Je moet wel een aantal keer met de korf schudden en dan kun je het eten ook gemakkelijk in de gaten houden hoe lang het nog moet, eventueel ingrediënten toevoegen, noem maar op.

Dus wat vind ik ervan?

Ik vind het een makkelijk ding! Hij is eenvoudig te bedienen, makkelijk te reinigen (en je hebt nooit te veel afwas),  het apparaat laat geen vieze geurtjes achter (het maakt wel een beetje lawaai, maar dat is bij volgens mij elke airfyer wel zo’n beetje) en hij wordt niet warm van de buitenkant, dus ook ideaal met kinderen. Echter merken we wel dat het een langere bereidingsduur heeft, maar als je daar eenmaal aan gewend bent dan maakt het ook niet veel uit en het is een stuk gezonder.

Ik heb deze airfryer van airfryer-verkoper.nl  en is verkrijgbaar voor ±€100,-

Wat zijn jouw ervaringen met een airfryer?

2 Comments

 • Reply
  Maria Gijbels
  augustus 23, 2019 at 23:54

  Recepten boekje zou toch handig zijn zoals bij het merk Philips

  • Reply
   Suzanne Elisa
   september 20, 2019 at 20:29

   Ja inderdaad! Toch is het ook een kwestie van uitproberen en online vind je ook heel veel recepten.

  Leave a Reply