In het Engels bloggen?

Als blogger heb ik over verschillende dingen nagedacht. Zou ik ook beginnen aan YouTube? Wat zijn nou passende blogposts voor de site en is het niet verstandig om in het Engels te gaan bloggen? Allemaal dilemma’s waar ik mee zit en in het Engels bloggen is misschien nog wel het grootste dilemma. Vandaag leg ik je uit waarom en wat me wel of niet tegenhoudt.

Waarom Engels bloggen?

Er zijn een aantal dingen die mij (misschien) doen overhalen om in het Engels te gaan bloggen of nou eigenlijk twee, buiten dat ik het een ontzettend leuke taal vind (en de enige taal die ik kan spreken buiten Nederlands en Vlaams).

Groter bereik

In het Engels bloggen zorgt namelijk voor een groter bereik. Nederland is een klein landje en er zijn over de hele wereld maar relatief weinig mensen die Nederlands spreken en Engels wordt daarentegen veel meer gesproken. Dit zorgt dus voor een veel breder publiek voor de site en social media. Echter is de voornaamste reden dat ik blog dat ik het onwijs leuk vind om te doen en in eerste instantie niet het publiek. Als ik alleen kijk naar de verwachtingen van bloggers binnen andere landen zijn deze heel anders dan die hier in Nederland zijn. In Nederland is een bepaald verwachtingspatroon van blogs en van bepaalde dingen die je wel en niet deelt, maar ook waarden en normen of gevoel van kleding en make-up. Die is ergens anders weer niet te vergelijken met hetgeen wat ik deel op mijn blog (ook dus een beetje een tegen).

Leuke Engelse quotes

Je zult het vast wel merken, ik gooi regelmatig wat Engelse quotes of woorden in mijn Nederlandse blogposts! Ik vind het zo ontzettend leuk hoe in de Engelse taal dingen worden gezegd! Zo gooi ik er dus ook zelf regelmatig mee en hoe leuk zou het zijn als heel mijn blog vol staat met dit soort quotes en leuke woorden?! Daarom vind ik het lezen van Engelstalige blogs of het bekijken van Engelstalige youtubers ook zo leuk!

Waarom Nederlands bloggen?

Buiten de twee dingen die mij misschien doen overhalen om in het Engels te gaan bloggen, zijn er ook twee belangrijke redenen waarom ik in het Nederlands wil blijven bloggen. Deze vind ik misschien nog wel belangrijker, al kan een van de twee meteen onderuit gehaald worden, want daar is een oplossing voor te vinden.

Mijn Engels is not that good…

Een hele, hele grote tegen is dat mijn Engels totaal niet op een geweldig niveau is. Ik kan me heel goed verstaanbaar maken in het buitenland en mailtjes over samenwerkingen die over de grens gaan, lukt me ook nog, maar om nu echt volledig foutloos te gaan bloggen in het Engels wil me nog niet lukken. Echter, als ik het echt zou willen, zou het kunnen. Je kunt namelijk je webshop vertalen, maar ook eventueel je blog in mijn geval. Fairlingo vertaalt je documenten in de taal die jij wilt vanaf €0,06 per woord! Voor een heel klein bedrag zou je dus je blog of webshop (of eventuele mails) kunnen laten vertalen, waardoor je wellicht de kosten eruit haalt door een groter bereik. Dit maakt het dilemma voor mij alleen maar groter, wel of niet Engels bloggen? Een Engelse blog is dus zeker mogelijk, ook al ben ik niet goed in Engels!

Persoonlijker

Daarnaast is het bloggen in Nederlands wel een stuk persoonlijker. Inside jokes (yep, dit is Engels) die echt Nederlands zijn of grapjes over het weer, zijn veel leuker als de lezers het hetzelfde kan ervaren als jij en dit wellicht ook zelf meemaakt op dat moment. In het Nederlands houd je dit toch veel meer, omdat het mijn moedertaal is.

Het is voor mij dus nog steeds een groot dilemma of ik het wel of niet zou moeten doen. Maar dat ik de Engelse taal niet goed beheers, maakt in dit geval niet meer uit!

Wat zou jij doen? Engels of Nederlands bloggen?

5 Comments

 • Reply
  Merel
  oktober 23, 2017 at 08:31

  Ik zou zelf in het Nederlands blijven. Het zijn toch extra kosten die je dan maakt.

 • Reply
  Jessica J.
  oktober 23, 2017 at 11:58

  Van mij mag iedereen doen waar hij/zij zich goed bij voelt, maar ik vermaak me stiekem toch wel bij het lezen van blogposts van mensen die voor het grotere bereik in het Engels bloggen, maar dan wel teksten vol fouten publiceren. O:-)

 • Reply
  Nicoleswereld
  oktober 23, 2017 at 19:59

  Het heeft allebei wat idd! Zelf zou ik in het Nederlands blijven bloggen als ik jou was, het zijn dan toch weer extra kosten die je moet maken voor je blog. En zelf schrijven blijft het leukst het is wel goed voor je Engels als je toch Engels wilt gaan bloggen

 • Reply
  Lisa
  december 30, 2018 at 19:04

  Hier twijfel ik nu dus ook heel erg over. Op het moment blog ik in zowel Nederlands als Engels, maar ik weet nou niet of dit echt werkt voor mij. Het “nadeel” is dat ik in Engeland woon, en daar eigenlijk het liefst vrienden ook kennis wil laten maken met mijn blog. Nog even goed over nadenken, dus! Bedankt voor jouw kijk op de zaak 🙂

  • Reply
   Suzanne Elisa
   januari 3, 2019 at 09:52

   Dan is het helemaal anders voor jou! Lijkt me inderdaad een lastige keuze voor je.

  Leave a Reply