https://suzanne-elisa.nl/?s=mijn+ervaringen+met+een+implanon

Mijn ervaringen met een implanon

Toen ik zelf op internet opzoek ging naar informatie over een implanon, kon ik er eigenlijk weinig ervaringen over vinden. Veel medische sites vertellen iets over het gebruik, maar meer kon ik niet vinden. Het is namelijk een relatief nieuw anticonceptiemiddel en vandaag deel ik mijn ervaringen over het inbrengen van de implanon en mijn eerste ervaringen.

De implanon is dus een anticonceptiestaafje. Het wordt geïmplanteerd net onder de huid in je bovenarm en geeft een dagelijkse dosis hormonen af. Het is een dun staafje van zo’n vier centimeter lang en beschermt je voor drie jaar tegen zwangerschappen. Net als de pil of het spiraaltje geeft het hormonen af en zorgt het ervoor dat je niet zwanger kunt worden, alleen kun je niet je menstruatie regelen, maar daarnaast weet je ook niet óf je nog wel ongesteld wordt gedurende de periode dat je een implanon in je arm hebt. Dat is voor veel mensen dus een nadeel, maar toch heb ik ervoor gekozen.

Waarom de implanon?

De reden waarom ik voor het staafje heb gekozen, is dat het beter in combinatie zou gaan met mijn medicijnen voor mijn schildklier. Daarnaast moet ik ook toegeven dat ik een beetje klaar was met het slikken van de pil, want dat verliep ook niet altijd even soepeltjes. Ik wilde dus iets anders en een implanon leek me ideaal! Bij een spiraaltje worden de meeste vrouwen niet meer ongesteld, maar bij een implanon wordt zo’n 20% niet meer ongesteld. Echter, was dit ook niet mijn insteek om niet meer ongesteld te worden (al is dat wel fijn meegenomen). Enfin, mijn reden om dus over te stappen op de implanon.

Voor veel vrouwen trouwens ook belangrijk, je bent vrijwel meteen beschermd. Vraag dit wel altijd even na aan je arts om er zeker van te zijn dat het ook in jouw geval zo is, het kan namelijk afwijkingen door gebruik van eerdere anticonceptie of nog geen anticonceptie.

Wat merk je daarna?

Tijdens het zetten van de implanon merk je vrijwel niets. Je wordt vooraf namelijk verdoofd en door middel van een holle (behoorlijk grote) naald wordt de implanon geplaatst. Vervolgens wordt er een druk verband om gedaan en kun je naar huis. Het drukverband mag je er dezelfde dag nog vanaf halen. Ik merkte dat ik toch wel heel veel baat had bij het drukverband en last had van mijn arm nadat de verdoving was uitgewerkt. Ook moet je hierbij opletten met douchen, dat je niet te warm doucht (deze uitleg krijg je allemaal nog bij je arts), want hierdoor kan de wond open gaan.

De dag daarna had ik toch veel last en heb ik rustig aan gedaan en dit ging geleidelijk weg na een paar dagen. Wel ontstond er een mooie blauwe plek op de plaats waar de implanon was geplaatst. Dit trok ook na een paar dagen weg en toen was er eigenlijk niets meer aan de hand.

Toen de implanon een week in mijn arm zat, ben ik voor het eerst ongesteld geworden en dit net een tikkeltje langer dan normaal. Het was ook wel ongeveer de tijd dat ik ongesteld zou moeten worden, hier maakte ik mij dus ook totaal geen zorgen om. Daarna heb ik nog eens een bloeding gehad van twee dagen, maar tot nu toe verloopt alles goed.

En hoe nu verder?

En daarnaast brandt misschien de vraag, hoe nu verder? Voor nu is het even afwachten. Hetzelfde bij andere anticonceptiemiddelen is het even wennen voor je lichaam. Er zitten nu allemaal hormonen in je lichaam en qua hoeveelheid hormonen of soorten hormonen wisselt dit nog allemaal. Het duurt een aantal maanden voordat je echt weet hoe je lichaam reageert op de hormonen en hoe dit zich uit rondom menstruatie, stemmingen, je huid, noem maar op. In januari (dus 4 maanden nadat de implanon geplaatst is) moet ik weer op controle om te kijken hoe het gaat en wat ik zelf in die periode heb gemerkt. Ik hou op dit moment een digitale menstruatiekalender bij waar ik alles in kan zetten (echt een aanrader trouwens! Hij heet menstruatiekalender van Emily Powell) en dit kan ik dan ook meenemen tijdens deze controle.

Voor nu dus wat meer ervaringen op het internet te vinden door het delen van mijn ervaringen. Ik vond het jammer dat dit er eigenlijk nog niet was. Na de controle wil ik wellicht nog een tweede deel schrijven met mijn ervaringen van dan en hoe alles verloopt.

Ben jij bekend met de implanon?

5 Comments

 • Reply
  Merel
  oktober 20, 2017 at 08:51

  Hele duidelijke en fijne informatie. Ik had er nog nooit van gehoord.

 • Reply
  Lindsey Beljaars
  oktober 21, 2017 at 10:16

  Wat een fijne informatie! Ik heb er wel van gehoord maar ik denk niet dat het iets voor mij is..

 • Reply
  Michelle
  oktober 22, 2017 at 15:27

  Leuk artikel! Ik heb onlangs mijn implanon verwijderd. Helaas zat ik bij de groep die vrijwel elke keer ongesteld werd. Ik werd er moedeloos van en heb besloten met mijn dokter hem te verwijderen. Ik heb er bijna een jaar profijt van gehad! Ik vond het wel heel fijn dat je niet elke dag moest denken aan de pil. Ook werden de krampen een stuk minder.
  Ik ben benieuwd naar je verdere ervaring ermee!

 • Reply
  Mijn ervaringen met een implanon #4 | Twijfels - Suzanne Elisa
  maart 31, 2018 at 06:00

  […] over en vertelde ik je kort wat het precies is. Ben je benieuwd naar die blogposts, die kun je hier en hier terugvinden. Daarnaast beantwoorde ik ook jullie vragen over de implanon, de vragen en […]

 • Reply
  Tamara
  september 26, 2022 at 10:14

  Helaas ben ik ook een van de velen die om de week ongesteld word. En dan ook flink bloedverlies en 7 dagen lang… Ik heb hem nu 8 maanden en laat hem er binnenkort uit halen.

 • Leave a Reply