Refurbished kopen: Wat is het en waar doe je het?

Telefoon, computer, e-reader of tablet. We hebben het tegenwoordig allemaal in huis en het zijn toch prijzige apparaten. Echter kun je deze producten ook refurbished kopen. Opgelapt of opgepoetst, ik heb voor je uitgezocht of het de moeite waard is én waar je het zou kunnen kopen.

Wat is refurbished?

Ik ben zelf nog maar zo’n 2 jaar bekend met refurbished en het is op dit moment een echte trend! Het komt er op neer dat een refurbished apparaat een apparaat is dat al eerder is gebruikt, maar volledig gereviseerd wordt voordat hij naar de nieuwe eigenaar gaat. Dit betekent dat hij helemaal wordt schoongemaakt en alles even wordt nagekeken, voordat hij misschien wel jouw kant op gaat. Mocht er iets defect zijn, dan wordt dit natuurlijk eerst gerepareerd voordat hij verkocht wordt. Het zijn dus apparaten die al eerder zijn gebruikt, maar volledig zijn opgelapt en er weer als nieuw uit zien! En daarnaast doet het niet onder voor de kwaliteit van een gloednieuwe telefoon.

Het gaat hierbij voornamelijk om telefoons, laptops en tablets, omdat deze vaak een lange levensduur hebben. Hierbij zie je dat het grotendeels Apple producten zijn die worden aangeboden, omdat dit kwalitatief goede producten zijn en echt super lang meegaan!

Wat maakt het anders dan tweedehands?

In de meeste gevallen zijn de producten die worden aangeboden als refurbished binnen de garantieperiode teruggebracht en is er vrijwel niets te zien, behalve (heel misschien) een krasje hier en daar. Ze worden eerst volledig gecheckt en daarna ben jij pas de nieuwe eigenaar. Vaak zijn de producten van binnen ook zo goed als nieuw en is het alleen mogelijk dat je van de buitenkant nog kleine afwijkingen ziet van een gloednieuw apparaat. Daarnaast heb je op de apparaten vaak twee jaar garantie, dit heb je bij een tweedehands product niet!

Waarom zou je het doen?

Ondanks dat het veel scheelt in je portemonnee (het scheelt vaak zo’n €150 tot €200 met een nieuw apparaat), is het ook nog eens goed voor het milieu. In veel gevallen worden apparaten op de vuilnisbelt gegooid en dat is natuurlijk schadelijk voor het milieu. Nu zijn de apparaten die refurbished worden aangeboden nog absoluut niet klaar om op de vuilnisbelt achtergelaten te worden, maar het gebeurd wel en op deze manier houden we dat tegen.

Waar let je op?

Jij bent niet de eerste eigenaar van het apparaat en dus zijn er altijd een aantal kleine dingetjes waar je op moet letten. Dit doe je ook als je een nieuw shirt bestelt, je wilt van een aantal zaken zeker zijn. Bij een shirt is het namelijk zo dat je het wil kunnen terugsturen als het niet de juiste maat is en dat is bij een refurbished apparaat precies hetzelfde. Met deze dingen moet je dus eventjes rekening houden:

  • Garantie (minimaal ½ jaar, maar het liefst 2 jaar)
  • Er zijn verschillende types (de een met meer beschadigingen dan de ander, kijk hier dus vooraf goed naar, dus dat je weet wat je aanschaft)
  • Ga bij Apple opzoek naar de term ‘Apple Certified Pre-Owned’, dit betekent dat je zowel een nieuwe lader als oortjes krijgt voor je telefoon.
  • Ook bestaan er apparaten met de labels ‘reborn’ en ‘renewed’. Deze toestellen zijn ook weer prima in orde, maar de accessoires ontbreken.

Waar kun je het kopen?

Er zijn verschillende mogelijkheden waar je een refurbished apparaat kan kopen. In veel gevallen kun je het online kopen, maar je kunt het bij Leapp ook in een fysieke winkel kopen en eventueel ook apparaten in je handen houden (en het met eigen ogen zien dat zo’n apparaat er zo goed als nieuw uitziet!). Leapp heeft ondertussen zo’n 16 fysieke winkels in Nederland en eerlijk gezegd vind ik dit zelf ook wel prettig!

Naast Leapp, biedt ook Apple hoogwaardige refurbished Apple producten aan, maar je kunt ook bij SWOOP kijken, of bij Coolblue, Iused, Bol.com en Mac voor minder. Allemaal mogelijkheden dus en Google het zeker even waar je nog meer terecht kan voor een refurbished product!

Ben jij bekend met refurbished producten?

No Comments

Leave a Reply