Eerste ervaringen met hbo Pedagogiek

De eerste maand op het hbo zit er alweer op en ik moet zeggen, het is behoorlijk snel en vlotjes gelopen. Het zweet heeft me nog niet op het voorhoofd gestaan, heeft het allemaal rustig op mij in kunnen werken en vind ik het nog leuk ook! Vandaag dus even een korte update van het hbo leventje met mijn eerste ervaringen.

Reizen

Aller eerst even kort over het reizen, wat is het kort!! Voorheen zat ik langer in de bus om op school te komen (terwijl de afstand minder ver was) en nu ben ik echt binnen no-time op school en weer thuis! Dit scheelt echt heel veel en zeker nu ik ook een fiets op het station heb staan. Ik rol van mijn bed de bus in en vervolgens stap ik op het station voor ongeveer 6 tot 10 minuten op de fiets en dan ben ik op school. Ik reis er nu een kleine driekwartier op, ideaal! En daarnaast is het ook veel gemakkelijk om even na school naar mijn vriend te gaan of andersom!

De lessen

Qua lessen is het eigenlijk precies zoals ik verwachtte. Het sluit wat dat betreft ook heel veel aan bij mijn vooropleiding en is het ook veel herhaling. Dit vind ik voor nu opzich wel fijn, je rolt het heel makkelijk in en hebt even de mogelijkheid om een beetje rustig op te starten (al ervaren anderen dit absoluut niet zo!). Qua lesvormen sluit het redelijk aan als wat ik gewend ben en eigenlijk gaat dit allemaal heel goed. Ik heb mijn weg nu al een weten te vinden en wat het beste voor mij werkt qua literatuur lezen en samenvatten en hoe ik hoorcolleges het beste kan volgen. Wie weet kan ik hier nog ooit wat meer over schrijven!

Waarom Pedagogiek zo leuk is!

Ik had al verwacht dat ik het onwijs leuk zou gaan vinden, maar het is ook echt zo! Ik heb nog niet helemaal mijn weg gevonden op stage. Dit is namelijk voor mij heel erg afkicken! Ik ben namelijk gewend (als laatste jaars / afgestudeerd) 3 dagen in de week stage te lopen en heel veel vrijheid had en de leiding had in de groep. Hier moet ik echt nog mijn weg in weten te vinden, want nu ben ik gewoon een eerstejaars stagiaire, ben ik net begonnen op stage en het is maar één dag in de week. Hier moet ik dus nog heel erg aan wennen, maar het omgaan met kinderen vind ik onwijs leuk. Ik loop nu stage op speciaal onderwijs en binnen deze school heb je de mildere problemen (vaak hebben zij maar een kleine beperking in vergelijking met wat ik ben gewend) zoals, gedragsproblemen, ADD, ADHD, concentratieproblemen en ernstige leerproblemen. Voornamelijk die structuur bieden, maar ook de warmte die je biedt door ze te helpen vind ik heel erg leuk! Ik merk ook wel dat ik zelf heel erg geneigd ben naar kinderen met autisme en leerproblemen, maar die wel nog te stimuleren zijn om aan de slag te gaan met werkjes.

Daarnaast vind ik ook de lessen leuk, dus lekker aan de slag gaan met projecten en opdrachten. Zo zijn we in een groep bezig met een themakoffer over huilbaby’s en zijn we zowel creatief bezig als met literatuur en hier ook de koppeling. Daarnaast vind ik de dingen schrijven (webteksten, opdrachten) ontzettend leuk! Ik weet niet. Dit is iets wat ik zelf totaal niet erg vind en juist mijn plezier uithaal. Zo merk ik toch wel dat schrijven een van mijn sterkte punten is.

Een korte update over mijn opleiding en voornamelijk mijn eerste indruk en die is gelukkig positief! Nu ga ik maar snel door met mijn literatuur lezen, want dat hoort er allemaal ook bij. Gelukkig heb ik ook al vanaf het begin mijn weg weten te vinden met het bloggen en mijn studie. 

Welke opleiding volg jij en wat is jouw eerste indruk?

3 Comments

 • Reply
  Oui nathalie
  september 29, 2017 at 06:39

  Super leuk dat je helemaal je plekje hebt gevonden! Pedagogiek lijkt mij ook een hele leuke studie! Zelf studeer ik nu HBO verpleegkunde.

  Liefs, Nathalie

 • Reply
  Ros
  februari 1, 2019 at 22:45

  Hoi, ik vind leuk jouw ervaring bij de opleiding. Ik ga volgende maand naar de opend avond. Maar ik weet het niet of ik deze opleiding goed kan afronden. Want ik komt uit andere land waardoor mijn Nederlands niet goed genoeg is. Ik heb wel ervaring want ik heb in mijn land psychologie gestudeerd in de universiteit.

  • Reply
   Suzanne Elisa
   februari 1, 2019 at 22:47

   Waar een wil is, is een weg! Ik zou het zeker niet als belemmering zien dat je de taal niet geweldig is. Waar wil je naar de open avond gaan? Een specifieke locatie of hogeschool?

  Leave a Reply