Mijn eetpatroon veranderen #1

Voeding is bij mij altijd een dingetje geweest. Ik hou ontzettend van zoete dingen, maar nadat ik ongesteld werd, kon ik niet meer eten wat ik wilde. Ondertussen zijn we een aantal jaren verder en ben ik er achter dat ik een traagwerkende schildklier heb. Dit is voor mij een stok achter de deur, nu wil ik mijn eetpatroon gaan veranderen en grotendeels schildklier proof! Ik wil je meenemen in het proces van minder tot het liefst geen toegevoegde suikers en het uitproberen van nieuwe recepten, maar ook mijn struggles die hier bij komen kijken. 

Schildklier en voeding

Sinds een paar maanden ben ik erachter dat mijn schildklier trager werkt dan dat zou moeten. Achteraf is dit al jaren zo en dit resulteerde ook dat ik een tijdje zwaarder ben geweest dan dat ik nu ben, maar ook dat ik niet alles zomaar kan eten zonder aan te komen. Voordat ik er verder op in ga, even een disclaimer, ik ben geen arts en ik weet er niet alles vanaf en is het ook niet wetenschappelijk onderbouwt, maar is het ook voornamelijk geschreven uit mijn eigen ervaringen. Bij mij heeft het zich geuit in het niet alles zomaar kunnen eten zonder aan te komen en door de loop van de dag zie je alsnog dat ik vocht ga vasthouden rondom mijn buik. Daarnaast is het bij mij zo dat ik een hele trage stoelgang heb en hierdoor ook mijn buik uit zet na verloop van tijd. Ook kunnen menstruatieproblemen, moeilijk zwanger raken en zelfs onvruchtbaarheid optreden bij schildklierproblemen.

Er zijn nog veel meer symptomen bij een trage (of juist een te snel werkende) schildklier, hiervoor moet je even googlen of een arts raadplegen. De symptomen die ik hierboven noem, zijn voor mij in ieder geval de drijfveren om iets aan mijn eetpatroon te doen en gezonde en bewuster te gaan eten. Suiker is namelijk een hele grote boosdoener voor je schildklier en die moet uit mijn leven gebannen worden!

Het roer moet om!

Het belangrijkste rondom voeding is een balans vinden.  Ik hou zelf heel erg van snoepen en dat is voor nu een hele grote boosdoener, maar het hoeft niet zo te zijn dat ik dit helemaal uit mijn leven hoeft te schrappen, maar hier moet ik een juiste balans in weten te vinden. Niet meer ongegeneerd snaaien, maar genieten van heel af en toe iets kleins, mag zeker! Daarnaast is het ook zo dat het leuk moet blijven voor jezelf om anders te gaan eten, dan ene kleine snoepje in de week kan echt geen kwaad en als ik daar toch gelukkig van wordt!

Daarnaast is het heel belangrijk om regelmatig te eten. Als ik alleen thuis ben, kan ik heel goed op een boterham teren en voor de rest niet eten. Ontzettend slecht, maar ik heb gewoon geen honger. Dit is tevens ook een symptoom van mijn trage schildklier. Ik vind het heel moeilijk om grote hoeveelheden of dicht op elkaar te eten, maar het is wel heel belangrijk dat jij je motortje in je lichaam voedingsstoffen geeft om aan te het werk te blijven. Het is dus belangrijk om drie maaltijden per dag te nemen en tussendoor te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Regelmaat is dus echt een must!

Voor mij is het ook belangrijk, voor iedereen trouwens, om voldoende vitamine binnen te krijgen door fruit en groente om mijn schildklier te stimuleren én mijn stoelgang op orde te houden. Daarnaast ook zoveel mogelijk onbewerkt voedsel en niet te veel vlees binnen te krijgen. Hier ga ik dus ook mooi mee aan de slag, maar wij zijn bij ons in de familie echte vleeseters en dus moet het roer echt even helemaal om. Zelf ben ik nu al heel erg aan het experimenteren met nieuwe recepten, andere soort groente en gezonder en bewuster koken (ook zonder vlees!).

Mijn valkuilen wat betreft voeding

 • Zoveel mogelijk snaaien en hier geen grenzen aan weten te geven. Snoep is dus voorlopig not done, tenminste niet in grote hoeveelheden!
 • Niet regelmatig eten én maaltijden overslaan.
 • Bij elke warme maaltijd veel moeten willen, is helemaal nergens voor nodig én ook niet gezond. Laat dus wat vaker vlees staan en ruil dit om voor bijvoorbeeld groente of vis.

Met deze blogpost is in ieder geval duidelijk geworden waar mijn valkuilen liggen en wat er moet veranderen. Minder vlees, minder suiker, meer groente en fruit en genoeg water en thee drinken. De komende tijd ga ik dus veel experimenteren met nieuwe recepten, iets waar ik al mee bezig ben en dus zullen er ook leuke recepten online komen op de blog. En ik neem jullie helemaal mee in het proces van mijn nieuwe eetpatroon en het afkomen van mijn ongezonde gewoontes wat betreft eten! Een leuk project om zo samen te gaan doen en mochten jullie lekkere recepten weten, deel deze dan ook vooral!

1 Comment

 • Reply
  Mijn eetpatroon veranderen #2 - Suzanne Elisa
  oktober 11, 2017 at 06:00

  […] maand schreef ik mijn eerste blogpost over mijn eetpatroon en voornamelijk over het veranderen van dit eetpatroon. Weg met die snoepjes, […]

 • Leave a Reply