5 dingen die ik heb geleerd van mijn afstuderen

Op dit moment genieten we allemaal van een welverdiende vakantie na weer een jaar studeren en uren blokken voor goede cijfers en voor mij is het nu helemaal genieten, want ik ben helemaal klaar met mijn opleiding en ik ga na de zomer weer beginnen aan een volledig nieuwe opleiding. Misschien begint voor jou dan wel het laatste, spannende jaar van het afstuderen en daarom wil ik je vijf dingen die ik heb geleerd van het afstuderen met je delen. Kijk je mee?

Plannen is een must!

Manman, plannen is zo ontzettend belangrijk en zeker in de periode van afstuderen. Bij afstuderen komt zoveel kijken, dat ik wel eens had dat ik het overzicht niet meer compleet had en dan moest ik even alles voor mezelf op papier zetten en dat overzicht weer krijgen. Zelf gebruik ik voor het plannen van dingen en het overzicht houden een aantal tools. Mijn agenda is een hele belangrijke, maar daarnaast werkt een planner ook heel gemakkelijk en daarnaast is excel ook een grote held voor mij! In mijn agenda houd ik precies mijn afspraken bij, bijvoorbeeld de momenten dat ik een belangrijke les heb, wanneer ik moet werken en wanneer bepaalde deadlines zijn. In mijn planner (een soort to do lijst, maar dan in een weekoverzicht) houd ik bij wat er allemaal moet gebeuren. Voor dat vak moet ik bijvoorbeeld die opdracht maken, daarvoor moet ik nog een presentatie voorbereiden en dan en dan wil ik dat stageverslag af hebben. Hierin ga ik de taken plannen die ik voor de deadline af moet hebben die in mijn agenda staat geschreven.

Dan is ook excel een grote vriend van mij. Het afgelopen jaar heb ik meerdere stageopdrachten gehad waarbij verschillende onderdelen kwamen kijken. Aller eerst de voorbereiding, goedkeuring, uitvoering, reflectie, goedkeuring, aanpassingen en goedkeuring. Ik heb al mijn stageopdrachten in een bestandje gezet en daarnaast ging ik overal kruisjes zetten en datums aangeven wanneer wat gedaan is en zo wist ik precies wat er nog moest gebeuren voor die opdrachten. Zo kun je dat ook doen met bijvoorbeeld een scriptie, welke je opdeelt in hoofdstukken, vraagstellingen of praktijk- en literatuuroverzicht. Zo heb je altijd je overzicht van wat er nog moet gebeuren.

Je doet het voor jezelf

Hier ben ik het afgelopen jaar iets minder tegenaan gelopen, want ik had het ondertussen (door het eerste en tweede jaar) door. Je doet je gehele opleiding voor jezelf. Als het goed is, heb je zelf voor de opleiding gekozen en ga je hem ook voor jezelf en jouw toekomst afmaken. Dus alle schoolopdrachten, alle extra ervaring, alle gesprekken met docenten en begeleiders doe je omdat jij de opleiding wilt halen. Ik heb de afgelopen jaren gewoon mijn best gedaan, mijn schoolopdrachten gewoon op tijd ingeleverd, al deden anderen dat niet, omdat ik mijn opleiding wou halen en zo ook met groepsopdrachten. Ik deed mijn best, ik maakte mijn dingen netjes af en ik hield voor mezelf precies bij welke afspraken er waren gemaakt. Dan wist ik voor mezelf altijd dat ik het juiste had gedaan.

Kies iets wat je leuk vind

Het is heel belangrijk, of het nu gaat om je afstuderen en een eindproject of de hele opleiding, kies iets wat je leuk vind. Als je de opleiding, het vak of het onderzoek dat je doet, interessant of zelfs leuk vind, dan is het ook veel gemakkelijker om er aan te werken of er voor te gaan, want je weet waar je het voor doet of je vindt het leuk om je er nog verder in te verdiepen. Doe dus ook echt iets wat je leuk vind en dit kan niet altijd, maar probeer bij dit soort grote dingen daar wel voor te gaan. Daarnaast kun je ook kleine opdrachten een beetje eigen maken en het daardoor weer leuk maken voor jezelf.

Ontspanning is heel belangrijk

Dit had ik niet altijd in de gaten, maar het is wel ontzettend belangrijk en dit is mij ook heel vaak gezegd. Ik kwam ooit thuis van school of stage, ik at wat en ik ging direct door met mijn schooldingen en uiteindelijk was het al weer tijd om naar bed te gaan. Uiteindelijk was ik dus alleen maar daarmee bezig en vergat ik de leuke dingen. Uiteindelijk was het zo dat dinsdagavond onze serieavond werd en mijn vriend en ik dan standaard samen serie keken en ik niet aan school kon werken en zo beetje bij beetje kreeg ik steeds meer rust en lag ik elke avond in bed met Youtube of een boek om toch even te ontspannen voor ik ging slapen. Als je geen ontspannen hebt, dan kan je ook niet meer fris kijken naar je opdrachten en raakt je hoofd alleen maar vol. Super belangrijk dus!

Vraag om hulp

En als laatste en misschien ook wel de moeilijkste. Vraag om hulp. Maakt niet uit bij wie! Ik heb mijn moeder gevraagd naar de hoofdstukken indeling van mijn scriptie, mijn schoonzusje heeft mij hele scriptie nagelezen, mijn buurman heeft hem uitgeprint. Allemaal taken waar ik niet zelf uit kwam of waar ik simpelweg iemand anders voor nodig had of iets meer rust wou hebben in mijn hoofd. Ik heb mijn scriptie zelf gemaakt en laten controleren door anderen en wat uit handen geven door iemand anders het laten uitprinten en inbinden, zodat je zelf niet die stress hebt.

Dit waren de vijf dingen die mij er doorheen geholpen hebben en wat ik ook echt geleerd heb van de afgelopen periode en wat het mij misschien met deze opleiding makkelijker gaat maken, of althans wel gaat helpen. Ik ben erg benieuwd wat jij hebt geleerd van jouw afstuderen of welke tips jij misschien zelf wil gaan toepassen als je dit jaar of over een tijdje gaat afstuderen.

Wanneer studeer jij af?

1 Comment

 • Reply
  Jessica J.
  augustus 1, 2017 at 08:16

  Goede tips. Vooral dat ontspannen vond ik ontzettend belangrijk. Anders ga je eronderdoor aan de stress.
  Oh ja, en als je eerder klaar bent, je opdrachten even laten liggen en na een poosje zélf nog eens nalezen. Dan vallen sowieso dingen op waar je eerder overgelezen had.
  Ik ben trouwens al een aantal jaar geleden afgestudeerd en werk sinds september 2014 fulltime. 🙂

 • Leave a Reply