Tips & Tricks | Een nieuwe bril kopen

Hoihoi! Sinds een tijdje ben ik een fulltime brildrager, maar daarvoor moest eerst een nieuwe bril gekocht worden. Een bril kopen, is geen makkelijk opgave, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de keuze makkelijker te maken, want je zit er namelijk na de aankoop toch een hele poos aan vast. Je koopt niet na een maand weer een nieuwe bril, zoals je dat met een jurkje of sieraad een stuk makkelijker zal doen. Daarom heb ik een aantal tips verzameld uit eigen ervaring, waarmee je rekening kunt houden als je een nieuwe bril wilt aanschaffen.

Het is belangrijk bij het uitzoeken van een nieuwe bril, dat je bent zoals je altijd bent tijdens het uitzoeken. Ga dus geen belangrijke dingen aan jezelf veranderen op het moment dat je een bril gaat uitzoeken en daar draait het bij deze tips ook voornamelijk om. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je op het moment van uitzoeken goed voelt. Als je een baaldag hebt, is het misschien verstandig om het nog even uit te stellen, eigenlijk hetzelfde als met het shoppen van kleding. 

Draag je haar zoals altijd

Aller eerst je haar! Mijn haar is nog best wel een dingetje geweest. Ik ben van mezelf erg blond, maar dit begon in de puberteit te veranderen en werd het vanzelf wat donkerder. Daar baalde ik toen zo enorm van dat ik het ben gaan blonderen (way way back) en dat pakte na een tijdje toch minder uit. Toen bedacht ik het naar mijn eigen (donkere) haarkleur te verven, vervolgens nog een stap donkerder en daarna nog een stapje donkerder. Ik kwam er toen ook meteen achter dat het donkere haar totaal niet bij mij past. Mijn haar was toen enorm warm en het was vrij donkerbruin, terwijl koele tinten mij veel beter staan en ik donker eigenlijk het liefst wil vermijden. Gelukkig ben ik nu weer terug bij de blonde lokken en alleen dat was voor mij al heel belangrijk bij het uitkiezen van een bril. Mijn haarkleur past bij mij en daardoor wordt ik al niet afgeleid.

Draag daarnaast je haar ook gewoon op de manier als dat je altijd hebt. Draag jij je haar altijd stijl en gewoon los naar je haar, doe dit dan ook tijdens het uitzoeken van een bril en probeer die dag niet om je haar anders te dragen als je dat normaal nooit hebt. Een klein alledaags verschil van je haren los tot vast, kan al een heel groot verschil maken bij het uitkiezen van een bril.

Draag basic make-up

Make-up en een bril is best lastig. Ik heb hier zelf best wel in moeten zoeken de laatste tijd, want een groot deel van je make-up valt weg door je bril en ook met oogschaduw, mascara en eyeliner moet je even spelen als je net een bril draagt, want dit werkt allemaal net iets anders. Tijdens het uitzoeken van een bril, is het, net als bij het haar, dat je aanhoudt wat je altijd hebt/doet. Je gaat niet ineens een totaal andere look creëren, want hierdoor raak je afgeleid of lijken sommige brillen je ineens mooier of juist  slechter te staan. Gebruik producten en kleuren waarvan je weet dat deze je goed staan, hierbij mag je wel bronzer, blush, wenkbrauwen en mascara iets meer aanzetten, omdat deze wegvallen tijdens het dragen van een bril. Het moet alleen niet té zijn. Qua lipkleur zou ik het ook vrij neutraal houden, ga niet voor een opvallende kleur (ookal draag je dit normaal gesproken wel), maar kies voor een my lips but better kleur voor op je lippen.

Draag een top in jouw kleur

Ieder heeft zo zijn eigen kleurenpalette, zo weet ik van mezelf dat kleuren als donkerblauw, poederroze, lichtgrijs en kaki mij heel goed staan en dat ik hiermee een stuk beter tot mijn recht kom, dan dat ik een zwarte of gele top zou dragen. Ga dus van tevoren opzoek naar de kleuren die jou goed staan, als je dit nog niet weet en houdt hier rekening mee in (voornamelijk) de top die je draagt tijdens het uitzoeken.

Neem moeder/vader/vriend/vriendin/zus mee

In je eentje een bril uitzoeken, is een ramp! Neem dus ook zeker iemand mee die je blind kan vertrouwen op de adviezen die hij/zij geeft. Je zit namelijk wel een tijdje aan een bril vast en het is geen hele goedkope aankoop. Ga alle brillen langs en houdt de beste voor jezelf apart, om deze daarna nog een keer allemaal samen langs te gaan en vervolgens je beslissing te maken. Wat ook wel eens kan helpen, is om meerdere keren de brillen te gaan passen, op verschillende momenten met eventueel een andere adviseur bij je. Zelf heb ik foto’s doorgestuurd tijdens het kiezen van een bril naar mijn vader en vriend en dit is misschien niet zo heel handig. Dit geeft een totaal verkeerd beeld van de brillen. Een foto is namelijk heel anders dan in het echt.

Vraag advies aan de opticien

Wat voor mij toch wel de doorslag heeft gegeven om voor deze bril te gaan, was het advies van de opticien. Ik had meerdere brillen als optie, maar ik kwam er zelf niet aan uit. De opticien heeft mij (vanuit een totaal andere optiek) advies gegeven over de brillen. De een was iets tijdlozer, de andere was wat liever en deze weer wat stoerder. Ook het advies van de opticien kan dus zeker helpen of vraag even een random iemand die ook aan het kijken is voor een bril of pluk even iemand van straat. Zij kennen jou totaal niet en geven dus heel ander soort advies of een andere mening.

Dit waren mijn tips en adviezen welke je zou kunnen opvolgen tijdens het uitzoeken van een bril. Hier hou ik altijd rekening mee en heeft voor mij wel heel erg geholpen tijdens het uitkiezen van een nieuwe bril!

Draag jij een bril of heb jij ooit iemand adviezen moeten geven?

2 Comments

 • Reply
  Jessica J.
  juli 15, 2017 at 14:27

  Ik draag intussen al zo ontzettend lang dezelfde bril dat hij niet meer sterk genoeg is. Mijn voorkeur gaat uit naar (dag)lenzen, maar binnenkort moet ik me toch maar eens een nieuwe bril aanschaffen. Dan neem ik ongetwijfeld m’n vriend mee zodat hij zijn mening kan geven. Toen hij laatst z’n eerste bril ging uitkiezen, ging ik ook met hem mee. 🙂

 • Reply
  Denny1979
  juli 22, 2017 at 16:56

  Hello blogger, do you monetize your site ? There
  is easy way to earn extra money every month, just search on youtube –
  How to earn $25/hour selling articles

 • Leave a Reply