Tips & Tricks | Zo voorkom je knopen in je haar

Hoi hoi! Het laatste jaar heb ik steeds meer last van klitten in mijn haar. Grote knopen, droog haar, kleine knoopjes en ik werd er eigenlijk niet goed van. De laatste jaren ben ik ook weer meer bezig met het verven van mijn haar en probeer ik van alles om meer volume te creëren, maar dat zorgt alleen maar voor meer knopen en klitten. De laatste weken behandel ik mijn haar op een andere manier en merk ik dat ik veel minder tot geen knopen meer heb en die tips wil ik graag met je delen!

Tijdens het wassen

Zorgen voor mooi, glad haar zonder knopen, begint al bij het wassen van het haar. Welke producten je gebruikt zijn van belang, maar daarnaast ook hoe je deze producten gebruikt. Bij mij gaat de voorkeur niet perse uit naar dure producten voor mijn haar, een budget shampoo van het Kruidvat doet voor mij niet heel veel anders dan een duurdere shampoo.

Masseer shampoo zachtjes in

Allereerst de shampoo. Voordat je de shampoo in je haar brengt, zorg ervoor dat het haar goed nat is. Op het moment dat mijn haar nat is, wil ik er al zo min mogelijk klitten in hebben (dus van tevoren borstelen) en terwijl het haar nat is, de knopen eruit halen met je vingers. Vervolgens breng ik de shampoo aan door het eerst in mijn handen te doen en het hier als wat meer schuimig te maken. Vervolgens masseer ik het zachtjes in in mijn haar en probeer ik mijn haar zoveel mogelijk in rechte staat te houden. Ik masseer het rustig in op mijn hoofdhuid, maar zorg niet dat het een warrig kapsel wordt vol met schuim. Eventueel kun je je haar uitspoelen en nog een keer wassen, als je het idee hebt dat het nog niet schoon is na een wasbeurt.

Gebruik een conditioner of haarmasker

Nadat ik mijn haar heb uitgespoeld (het liefst niet op de kop, tegen de haarrichting in) gebruik ik een conditioner of haarmasker. Dit verdeel ik over heel mijn haar (ook een klein beetje boven op mijn hoofd) en laat ik een paar minuutjes intrekken. Voorheen dacht ik altijd dat hierdoor mijn haar heel vet zou worden, maar een goed haarmasker (eventueel ook low budget) zorgt ervoor dat je haar niet vettig wordt, maar geeft juist een mooie verzorging aan het haar en verminderd droge plukken, waardoor knopen kunnen ontstaan. Ook dit spoel ik vervolgens voorzichtig uit, zonder te veel door mijn haar te gaan waardoor ik een warrige bos creëer.

Na het wassen

Het is belangrijk om direct na het wassen goed op te letten wat je met je haar doet. Dit kan namelijk al de oorzaak zijn van de knopen en klitten in je haar. Wat dacht je van die warrige knot met vochtig haar?

Wrijf je haar niet droog

Wrijf je haar niet droog! Dit is eigenlijk de grootste oorzaak van klitten die je er niet uit krijgt als je haar nog vochtig is. Knijp je haar goed uit, zodat het meeste water er uit is en wikkel het voorzichtig in een handdoek. Eventueel kun je ook je haar zo laten rusten en een handdoek om je schouders leggen, zodat je kleding niet nat wordt en het direct aan de lucht kan drogen. Hierdoor heb je ook geen wrijving met een handdoek.

Föhn je haar met de haarwortels mee

Zelf vind ik het fijn om mijn haar te föhnen. Zeker op de momenten dat ik snel weg moet, maar ook is het een stuk fijner, omdat je hierdoor toch meer volume creëert en het er net allemaal iets anders uitziet, dan haar waar je niets mee hebt gedaan. Hierbij is het belangrijk om een product te gebruiken om je haar te beschermen, zoals een heat protecting spray. Voorheen dacht ik altijd dat ik volume creëerde door tegen de haarrichting in te föhnen, maar hierdoor kwamen er juist veel meer klitten. Nu föhn ik met de haarrichting mee, zo is je haar mooi glad, voorkom je babyharen die alle kanten op staan en krijg je geen klitten tijdens het föhnen en veel minder na het föhnen. Na het föhnen gebruik ik altijd een serum of olie in de punten.

Tussen de wasbeurten door

Ook tussen de wasbeurten door kun je iets doen voor je haar, om zo klitten en knopen te verminderen.

Slaap met een vlecht

Zelf draai ik heel veel tijdens het slapen, hierdoor wrijf je met je haar over het kussen en dit kan klitten veroorzaken. Als je hier ook veel last van hebt, kun je ervoor kiezen om met je haar in een vlecht te slapen, waardoor er tijdens het slapen geen klitten kunnen ontstaan. Wil je niet met je haar vast slapen, is het verstandig om je haar voor het slapen goed te borstelen, zodat je al zonder knopen in bed stapt.

Ga op tijd naar de kapper

En als laatste tip, iets wat ik zelf misschien wel te lang uit stel, op tijd naar de kapper gaan. Het is goed voor je haar als eens in de zoveel weken (ongeveer 16 weken) geknipt wordt, hierdoor voorkom je dat je haarpunten verder gaan splitten, droog worden en zo voorkom je knopen in je haar.

Dit waren mijn tips en tricks om knopen in je haar te voorkomen of te verminderen. Voor mij hebben ze in ieder geval geholpen en mijn haar is een stuk makkelijker te temmen. Wat doe jij om knopen te verminderen?

No Comments

Leave a Reply