Do’s & Don’ts: Schrijven van een scriptie

Op dit moment beginnen de zenuwen langzaam te komen, ik zit namelijk in de afrondende fase van mijn opleiding en dat betekent dat ik bijna klaar ben. Je gaat dit nog gerust merken op Suzanne Elisa met allemaal opleiding gerelateerde blogposts en we trappen af met deze, namelijk de do’s & don’ts bij het schrijven van een scriptie.

Afgelopen jaar heb ik al eens eerder een scriptie geschreven, dit als voorbereiding op deze scriptie die namelijk heel erg belangrijk is bij het afronden van mijn opleiding. De scriptie die ik namelijk aan het schrijven ben, is de voorbereiding voor mijn eindgesprek wat er voor zorgt of ik wel of niet slaag. Een scriptie is een onderzoek dat je gaat doen over een onderwerp wat op jouw stageplek speelt en waar iets mee gedaan moet worden. Door middel van dit onderzoek dat je op verschillende manieren gaat uitvoeren, ga je een conclusie schrijven en uiteindelijk een aanbeveling voor jouw stageplek waardoor jij hen helpt om de kwaliteit te waarborgen en eventueel verbeteren, maar daarnaast ook jouw deskundigheid laat zien en jezelf professionaliseert over een bepaald onderwerp.

Zelf ben ik nu nog druk bezig met mijn scriptie en is 27 januari mijn eerste inlevermoment om feedback te mogen ontvangen, waarna ik weer hard aan de bak moet om het nog verder af te ronden en om het in maart uiteindelijk voor het echie mag inleveren.

Do’s

 • Kies een onderwerp dat je aanspreekt. Je gaat voor je scriptie een bepaald onderwerp onderzoeken dat op actueel is op jouw stageplek/ studie. Je gaat jezelf dus verdiepen in dit onderwerp, heel veel informatie achterhalen, gesprekken aangaan over dit onderwerp en dan werkt het vaak een stuk fijner als het ook een onderwerp is dat jouw aanspreekt. Het is namelijk heel wat uurtjes dat jij met dit onderwerp bezig bent en een scriptie vind jij misschien helemaal niet leuk, maar als je dan nog voor een onderwerp kunt kiezen dat jou ligt, scheelt het al een hoop bloed, zweet en tranen.
 • Doe van tevoren al onderzoek. Voordat je begint aan je scriptie is het belangrijk om alvast wat onderzoek te doen. Ga in gesprek op jouw stage wat zij eventueel passende onderwerpen vinden, maar ga ook voordat je begint al opzoek naar informatie over dit onderwerp in boeken of op internet. Een scriptie is een groot werkstuk om het zo maar te noemen en dus moet je hier wel voldoende informatie over kunnen achterhalen. Bekijk dit dus voordat je begint met je onderzoek of je wel genoeg informatie kunt vinden.
 • Begin op tijd. Dit klinkt je misschien wel bekend in de oren, maar het is zeker waar. Een scriptie, maar ook een stageverslag of wat dan ook, het kost nou eenmaal tijd en er is niets zo vervelend dat je alles nog op het laatste moment moet doen en het daarom maar afraffelt. Begin dus ook zeker op tijd.
 • Overleg met anderen. Het juiste onderwerp vinden voor je scriptie is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk een onderwerp kunnen vinden waardoor jij je kunt gaan professionaliseren, maar ook waar jouw stage en werkveld iets aan kan hebben. Ga daarom in overleg met anderen. Wat denken zij, hebben zij eventueel nog goede ideeën of lopen zij ergens tegen aan in de praktijk wat je wel kan onderzoeken, maar ook met andere studenten in gesprek gaan over onderwerpen is erg handig.
 • Pas aan tijdens het schrijven. Voordat ik begon aan het onderzoek, heb ik een aantal deelvragen opgesteld waarmee ik tot een conclusie zou moeten komen van mijn hoofdvraag. Deze deelvragen heb ik vooraf opgesteld en daarna ben ik aan de slag gegaan met schrijven. Maar tijdens het schrijven, ben ik tot een aantal dingen gekomen waarvan ik vond dat dit ook zeker terug moest komen in het onderzoek en waardoor ik weer ging aanpassen met deelvragen en er zo deelvragen bij kwamen om tot een mooi eindresultaat te komen.

Don’ts

 • Beginnen aan een onderwerp zonder informatie. Zoals ik al vertelde, ga nooit beginnen zonder informatie. Je hoeft echt nog niet alles te weten over het onderwerp en het onderzoek dat je wil gaan doen, maar voor jezelf de basiszaken op een rijtje hebben, is zeker erg belangrijk. Verdiep je in de lesstof die je hebt gehad en wat je toen interessant vond, maar ook spraakmakende gebeurtenissen op stage zijn al informatiebronnen die je vooraf kunt gebruiken.
 • Een onderwerp dat jouw persoonlijk erg raakt. Het kiezen van een onderwerp is onwijs lastig. Je moet met zoveel dingen rekening houden: vind je er wel genoeg informatie over, is het interessant voor stage en voor de lezer, maar ook wat is jouw persoonlijke en beroepsmatige motivatie. Het is belangrijk dat je iets aan je onderwerp kunt hebben en hier een beroepsmatige als persoonlijke motivatie voor hebt. Zelf vind ik het erg prettig om te schrijven over een onderwerp dat ik leuk vind, maar het is wel belangrijk dat je een onderwerp kiest dat je niet te erg raakt. Het is iets waar je veel mee bezig bent en als jij zelf iets hebt meegemaakt wat te maken heeft met jouw onderwerp, kan dit heel confronterend zijn en leiden tot uitstelgedrag en heel veel emoties.

Een aantal handige do’s & don’ts voor het schrijven van een scriptie waar je zeker iets aan kunt hebben als je een opleiding volgt. Daarnaast is het niet alleen handig voor een scriptie, maar ook een ander onderzoek of schoolverslag bevat deze stappen die je kunt doorlopen om tot een mooi eindresultaat te komen.

Heb jij een ooit een scriptie geschreven?

Bewaren

9 Comments

 • Reply
  Lorena
  januari 11, 2017 at 08:36

  Hele handige tips, succes met je scriptie

 • Reply
  Lara
  januari 11, 2017 at 11:46

  Ik ben momenteel bezig met afstuderen en moet volgende week vrijdag alles inleveren dus ben nog even druk bezig. Bij ons is het niet zo zeer een scriptie maar meer een onderzoek dat je doet waaruit een concept komt waaruit weer een prototype komt. (Ik doe communicatie en multimedia design.) Bij ons hoeft het niet op een stage maar mag je ook zelfstandig een opdracht uitvoeren wat ik nu dus aan het doen ben. Best lastig maar dan kan je wel iets doen wat je leuk vind haha. Jij nog veel success!

 • Reply
  Marloes
  januari 11, 2017 at 20:37

  Altijd handig dit soort blogposts. Ik ben benieuwd naar meer van dit soort dingen.

 • Reply
  Demi
  januari 11, 2017 at 21:18

  Wat handig! Wie weet heb ik t ooit nog nodig.

 • Reply
  Marleen
  januari 11, 2017 at 21:35

  Super handige tips! Ik zit nu in mijn derde jaar, maar ben al wel een beetje aan het nadenken over het schrijven van mijn scriptie. Thanks 🙂

 • Reply
  Annelies
  januari 12, 2017 at 20:52

  Zo enorm blij dat ik vorig jaar geslaagd ben voor mijn thesis! Heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk mocht ik er wel fier op zijn. Good luck aan iedereen die hem nog moet schrijven!

 • Reply
  Joyce rdt
  januari 12, 2017 at 21:00

  Nee nooit een scriptie geschreven, maar heel heel heel veel succes! Liefs.x

 • Reply
  Teddy
  januari 15, 2017 at 22:20

  Oh heel veel succes! Ik ben op dit moment ook bezig met de laatste loodjes van mijn scriptie…

 • Reply
  Silke
  januari 20, 2017 at 15:39

  Ik ben bezig met m’n thesis en ik snap dit lijstje echt volledig, haha! Soms wou ik dat ik meer zin had om eraan bezig te zijn, zodat hij ook effectief goed genoeg is.. We zien wel! Het duurt voor mij altijd even tegen dat ik weer in die schrijf-flow geraak, maar wellicht maakt iedereen dat door… Veel succes! Liefs 🙂

 • Leave a Reply