Gezond genieten in de winter

Lisanne – De koude dagen zijn in aantocht en er staan er nog heel veel voor de deur. Dit betekent voor de meeste mensen veel tijd binnenshuis besteden, zoals het bezoeken van familie en vrienden en vooral heel veel lekker eten. Jammer dat het zonnetje weg is, maar ook wel weer een knusse periode om naar uit te kijken. Hoe zorg je in de winter ondanks alle extra dagen binnen dat je toch helemaal gezond blijft en geen winterdip krijgt en geen kilo’s aankomt.

De basis is belangrijk

Omdat je meer tijd binnenshuis doorbrengt, betekent dit automatisch dat je minder beweegt en meer eet. Dit zijn meteen de twee belangrijkste onderdelen die verantwoordelijk zijn voor jouw gezondheid. Dat lijkt heel simpel: blijf genoeg bewegen en niet teveel eten. In de praktijk blijkt dit een stukje lastiger te zijn dan je denkt. Een paar effectieve tips:

Tip 1: Sla de zakjes en pakjes over en ga voor vers
Tassen vol pakjes, potjes en zakjes inslaan voor de nodige maaltijden en tussendoortjes is geen goed idee. In de supermarkt bevatten bijna alle producten toegevoegde suikers, vetten en e-nummers die slecht zijn voor je gezondheid. Suikers en ongezonde vetten zorgen ervoor dat je aankomt en de grote hoeveelheden e-nummers zorgen voor een ongezond lichaam op lange termijn. Zit er een lokale boer of bio winkel bij je in de buurt? Koop daar dan je boodschappen en kies voor vers. Als er geen boer of bio winkel in de buurt zit, is een Turkse winkel een goed alternatief voor verse groenten, fruit en noten. Maak je eigen sauzen en gerechten en geniet van de pure smaak van de natuur zonder slechte stoffen binnen te krijgen. Verderop volgt een receptje voor een simpele maar lekkere zelfgemaakte pastasaus.

Tip 2: Verwen jezelf met gezonde lekkernijen
Behalve een verse maaltijd kun je in de keuken ook genoeg gezonde lekkernijen maken waar je gelukkig én gezond van wordt! Maak lekkere muffins, brownies of heerlijke taartjes en probeer tarwe te vermijden door het gebruiken van spelt-, amandel-, kokos-, mais- of boekweitmeel en vervang geraffineerde suiker door een gezondere variant zoals honing of kokosbloesemsuiker. Met een vleugje cacaopoeder erbij maak je de lekkerste hapjes in een handomdraai!

Tip 3: Bedenk geen excuses om niet te bewegen
Zomer, winter, avond of middag: bewegen kun je altijd. Voor velen is de winter een excuus om niet of minder te bewegen of te sporten. Bewegen is van groot belang voor een gezond lichaam. Je stofwisseling blijft o.a. op gang waardoor je lichaam profiteert van voedingstoffen die je op een dag binnenkrijgt. Daarnaast zorgt sporten voor een gelukkig gevoel door de aanmaak van het gelukshormoon ‘endorfine’ en als je buiten sport maak je hiervan meer aan dan als je binnen sport. Geen excuses meer dus, maar trek je yogamat uit de kast en begin met exercisen! Yoga is behalve goed voor je lichaam ook heel goed voor je geest en vermindert stress. Heb je een hele drukke periode voor de boeg? Dan kan af een toe een rustgevende meditatie ook wonderen doen. Sluit je ogen, installeer jezelf op je meditatiekussen en laat je gedachten een kwartiertje hun gang gaan. Na je sessie zal je merken dat je veel meer energie hebt om nieuwe uitdagingen te trotseren.

Twee simpele receptjes

Gezonde en lekkere pastasaus zonder suiker en toegevoegde e-nummers
Voor twee tot drie personen

 • Een handvol rijpe cherry tomaten
 • Een flinke scheut olijfolie
 • 5-10 olijven naar keuze
 • Een pakje biologische kokosmelk (om mee te koken, de Go-Tan van de AH is goed)
 • Twee handen vol verse basilicumblaadjes
 • Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak

Doe alle ingrediënten in de blender en mix het kort tot een glad geheel. Voeg de pastasaus toe aan een pan gebakken groenten (met of zonder vlees/vis) en je zelfgemaakte pasta is bijna klaar.

freshly-baked-homemade-muffins-picjumbo-com
Gezonde muffins van kokosmeel

Voor 6-12 muffins, afhankelijk van hoe groot je ze maakt

 • 50 gram kokosmeel
 • 10 gram rauwe cacaopoeder
 • 80 ml agave siroop (of honing)
 • 60 ml kokosolie
 • 4 eieren
 • 1/4 theelepel wijnsteenpoeder
 • klein snufje (himalaya)zout

Verhit de oven voor op 175 graden. Mix het kokosmeel, de cacaopoeder, zout en wijnsteenpoeder in een mengkom. Mix in een andere kom de eieren, agave siroop en gesmolten kokosolie. Voeg het tweede mengsel toe aan het eerste mengsel. Met een vork kun je dit mengsel perfect mengen tot een super glad beslag. Mocht dit niet gaan dan kun je de mixer gebruiken. Het is een vloeibaar beslag, omdat je kokosmeel gebruikt is dit juist de bedoeling. Doe het mengsel in muffinvormpjes. Bak de muffins in 18 minuten gaar. Controleer met een prikkertje of de muffins klaar zijn.

Zorg jij voor een gezond lichaam deze winter?

11 Comments

 • Reply
  Marloes
  november 2, 2016 at 10:05

  Handige tips

 • Reply
  Lorena
  november 2, 2016 at 10:47

  Ik ben benieuwd geworden naar de recepten! Klinkt echt goed!

 • Reply
  Darina
  november 2, 2016 at 12:12

  Ziet er lekker uit die recepten! Ben benieuwd geworden

 • Reply
  Joyce rdt
  november 2, 2016 at 12:42

  Ziet er heel goed uit. Ik zorg wel goed voor mijn lichaam, maar of het altijd gezond is weet ik niet haha. Liefs.x

 • Reply
  Lotte
  november 2, 2016 at 12:57

  Belangrijk inderdaad om goed voor je lichaam te zorgen! Handige tips meid!

 • Reply
  Jessica J.
  november 2, 2016 at 13:34

  Oeh, die muffins klinken heerlijk! Deze sla ik op. 🙂

 • Reply
  Petra
  november 2, 2016 at 15:55

  Klinkt beide heerlijk en handige tips!

 • Reply
  Marjolein
  november 2, 2016 at 21:03

  Aaah dat ziet er zoo zoo lekker uit!! x

 • Reply
  Naomi
  november 3, 2016 at 15:29

  Leuke tips en fijn geschreven! Ik probeer heel het jaar door echt goed voor m’n lichaam te zorgen en ja daar zit op tijd wat rust nemen, bewegen en gezond eten echt allemaal bij! Ik heb de afgelopen tijd vooral geleerd te luisteren naar m’n lichaam. Als het echt niet lukt qua vermoeidheid enzo dan ga ik ook gewoon uitrusten en mezelf niet forceren tot ik ziek word.

 • Reply
  chantal
  november 3, 2016 at 16:19

  Hele belangrijk en goede tips!

 • Reply
  Merel Teunis
  november 4, 2016 at 17:11

  Ik heb net je blog ontdekt!! Wat super leuk. Heel goed beschreven al deze tips, ik hecht zelf ook veel waarde aan een gezonde levensstijl en juist in de wintermaanden lijkt dat soms iets meer een uitdaging 😉 Ik blijf je volgen. Fijn weekend alvast!

  Liefs, Merel

 • Leave a Reply